Season Preview

Forrige sesong var definisjonen på det gode, gamle engelske sitatet «Game of two halves», hvor første halvdelen av sesongen var mer eller mindre en gresk tragedie der ingenting stemte for drammenserne. Prosjektet til Toro med 4-4-2 fungerte dårlig da man måtte dytte en erketypisk 10’er i Bassel Jradi ut på vingen, Marcus Pedersen fungerer håpløst i en angrepsduo mm.

Tekst: Andreas Bryhn.
Illustr.: B.A.O.F

Det som på mange måter var bristepunktet for mange Godset-tilhengere var tapet mot Lillestrøm 1.juli, hvor man da etter 15 runder lå på kvalikplass med fattige 15 poeng og «Toro out»-kampanjen var sterk på alt av sosiale medier. I praten blant fansen og flere eksperter lurte på hva som skulle til for at Toro måtte ta hatten sin og gå. Lite visste man da om hva som var i vente.

4-2-3-1 som man fikk kjørt inn skikkelig var helt fantastisk. Bassel Jradi var Eliteseriens beste spiller siste halvdel, Marcus Pedersen så ut som han brydde seg og så faktisk ganske så bra ut mot slutten av sesongen. Generelt stemte det mye bedre taktisk og spillegleden var tilbake på verdens mest sjarmerende stadion, Marienlyst. På de siste 15 kampene så var faktisk Godset DET beste laget i serien, og plukka 35 poeng. Avslutninga på sesongen mot Aafk ga en liten bismak da man tapte en mulig europaplass og penger mot et nedrykka lag. Men nå er det ny sesong og nye kluter.

LAGET

Keepere

Espen Bugge Pettersen, Pål Vestly Heigre, (Morten Sætra).

Her er det ganske åpenbart hvilken keeper som er nummer 1. Espen Bugge Pettersen er så klart 1.valg som det er mulig å være. Hadde en veldig opp og nedsesong i fjor, starta skada, men ble satt inn ganske fort etter han kom tilbake fra skade. Hadde også en interessant hendelse med fansen som kom med litt drit og endte med at han viste de fingeren. Det var på mange måter hans turning point hvor han i etterkant av det viste noe av det som gjorde han til en landslagskeeper en gang i tiden. En meget bra Eliteseriekeeper, uten at han er noe ekstrem på noe måte. Pål Vestly Heigre kom til Godset og ville konkurrere om 1.keeperplass, men pr. nu er han ganske langt unna. En helt grei 1.keeper som kan ta en kamp eller to om Bugge skulle være ute pga et eller annet.

Forsvar

Jonathan Parr, Stian Ringstad, Kim Andre Madsen, Jakob Glesnes (K), Lars Sætra, Marius Høibråten, Lars Christopher Vilsvik, Mounir Hamoud, (Christopher Lindquist), (Arnar Gudjonsson), (Loti Celina).

Lars Christopher Vilsvik, Marius Høibråten, Jakob Glesnes og Jonathan Parr er de 4 spillerne utgjør forsvarsfirerenr. 3 av disse er i hvert fall spikret. Om det blir Marius Høibråten eller Kim André Madsen er fortsatt noe usikkert, men basert på slutten av sesongen av i fjor så tenker jeg det er naturlig å fortsette med Glesnes/Høibråten. Det avhenger dog litt av hva man ønsker. Ønsker man erfaring så går man for Madsen, vil man ha potensiale går man for Høibråten. Gitt skadehistorikken samt det som er nevnt over, så blir det nok Glesnes/Høibråten. Vilsvik trenger ingen introduksjon, kanskje den beste offensive backen i Eliteserien, fant seg selv i fjor høst. Jonathan Parr var kanskje ikke HELT på det nivået man forventa forrige sesong, men gjør stort sett det som forventa og kanskje litt mer. Mounir Hamoud er på mange måter Godset sitt svar på John O’Shea, spiller på der han får beskjed om å spille og gjør en god jobb. Stian Ringstad er i mitt hode en god spiller i feil klubb, håper for hans del at han finner seg ny klubb. Har sett lackluster i Godset og virker som en dårlig match. Man har henta tilbake Lars Sætra som et ekstra cover i forsvar, en avgjørelse jeg ikke skjønner. Lars Sætra har sine styrker, han er et tanks av et menneske, men han er ikke en type som skriker medalje. Helt okay cover, men plassen kunne kanskje vært inntatt av et talent/prospekt, istedenfor en 26-åring som ikke har noe voldsom oppside.

Midtbane

Herman Stengel, Francisco Junior, Henning Hauger, Mathias Gjerstrøm, Christian Rubio, Kristoffer Tokstad, Amahl Pellegrino, Tokmac Chol Nguen, Eirik Ulland Andersen, Bassel Zakaria Jradi, (Hasan Duman).

Her tenker jeg Francisco Junior og Herman Stengel vil være førstevalg i de to dype rollene på midten. Henning Hauger vil steppe inn, gjerne for Herman Stengel i de vanskeligere kampene og enkelte bortekamper. Herman Stengel er en mer offensiv type enn Hauger og vil være en mer naturlig spiller i kamper man forventer at Godset skal styre. Stengel er et veldig velkomment addition til midtbanen da bak Hauger/Cisco så var det tynt i fjor med både Gjerstrøm og Rubio som ikke overbeviste. Det Stengel viste i perioder for Enga var helt strålende, og den høsten kan tyde på at gutten som endelig har kommet hjem kan bli en nøkkelspiller og en kulthelt av dimensjoner i Godset.

I den offensive trioen vil Tokmac, Bassel og EUA være førstevalg, med Amahl Pellegrino som en sterk utfordrer, spesielt til vingene. EUA med Eliteseriens beste dødballfot og en helt nydelig innleggsfot tok Eliteserien med storm i fjor. Om han kan gjenta hans tall fra i fjor er det strålende, men ettersigende skal han selv mene at både assists og målbidrag skal opp, da kan det bli moro å følge EUA neste sesong. Bassel Jradi var som nevnt ES sin beste spiller i høst, ifølge undertegnede i hvert fall. Eminent tekniker som kan, for å dra en brukt klisje, drible en gjeng i en telefonkiosk. I tillegg til at han har evnen til å slå de boksåpnerpasningene som penetrerer ledd og han har et helt eminent overblikk. Legger man i tillegg til at han bidrar godt i målprotokollen så har man en fantastisk 10’er, ifølge undertegnede den beste 10’eren i ES. Bak disse har man som nevnt Amahl og Hauger på benk, i hvert fall slik ståa er pt. I tillegg så vil nok Kristoffer Tokstad slå seg inn i Godset, men han har aldri klart å sette sitt preg på Godset. Tokstad som Ringstad tror jeg kan være ganske gode ES-spillere, men da i et annet lag enn Godset. Gjerstrøm og Rubio er de to siste som er stallfyll mer enn noe annet, da hverken eller har tatt sjansene de har fått.

Spisser

Marcus Pedersen, Mostafa «Mos» Abdellaoue, Magnus Lankhof-Dahlby.

Marcus Pedersen er vanligvis så nailed on i en første XI’er når han er skadefri/ikke suspendert at jeg er litt overraska over at Mos ble henta inn til Godset. Skal han være backupen til Marcus Pedersen? Skal de roteres? Marcus Pedersen har tidligere ikke respondert bra på å være i en konkurransesituasjon, men heller en spiller som trenger omtrent blind tillit for å kunne levere. En annen tanke kan være at man planlegger å kanskje gå inn for 4-4-2, om Bassel Jradi blir solgt f.eks. i sommer, men 4-4-2 har jo før vist seg i Godset som en ganske dårlig idé. Mos er en meget god ES-spiss, som vist med 16 mål for et nedrykkslag, men han passer bedre med en spisspartner noe hans karriere har bevist, han scorer mer med en partner enn som alenespiss. Så har man Marcus Pedersen som ser helt sjanseløs ut i en spissduo, men så ser han i hvert fall ut som en god ES-spiss som alenespiss. Marcus Pedersen har og en fordel i at han er veldig viktig i førstepresset uten ball da han jobber som besatt og er alltid en pest og plage for motstanderen.

Førsteellever

Trener

Toro viste seg i fjor som en trener som klarer å snu et skip på vei mot avgrunnen. Viste seg også som en trener som evner å gjøre forandringer istedenfor å gå ned som en stabeis. Omleggingen til 4-2-3-1/4-3-3 var fantastisk og han har skaffa seg mye goodwill både hos de som styrer samt fansen. Spennende å se om han kan få laget til å levere som i 2.halvdel i en hel sesong nå. Og hvordan vil han klare å håndtere spiss-situasjonen slik at begge gutta er happy? Noen spørsmål er det fortsatt med Toro, men han viste at han har noe for seg som trener på toppnivå med høsten hans.

Man kan kanskje tenke seg at Godset kan ta med seg formen fra forrige sesong, hvor de siste 15 kampene de var det beste laget i Eliteserien. Kanskje er de laget som kan ta opp kampen mot RBK, men jeg synes fortsatt det er noen hull i laget som jeg tror gjør at de ender opp i gjengen bak RBK og Molde. De største spørsmålstegnene for undertegnede er stopperparet, Glesnes var kjempebra forrige sesong, men hadde ingen fast partner i midtforsvaret. Madsen er meget bra men skadehistorikken tyder på at han ikke holder seg skadefri en sesong, mens man har vært klar over potensialet til Høibråten siden han kom til LSK. Forrige sesong var hans beste i den blå trøya, men fortsatt litt vel “error prone” for min del. Samtidig så virker signeringen av Mos Abdellaoue mer som en «han er tilgjengelig gratis og han er er god», mer enn at han som signering gir mening. Hvordan takler Marcus Pedersen konkurransesituasjonen her? Hvordan vil Mos eventuelt takle en backuprolle, i hvert fall fra sesongstart?

Ellers så ser laget ganske bra ut, med tilnærma dobbel dekning, samtidig som han har noen talenter som vil kjempe seg inn i en Eliteserietropp i navn som Chris Lindquist, Magnus Lankhof Dahlby, Hasan Duman, Arnar Gudjonsson.

Blå Armé Online Fanzine.