Toro om ball

Blå Armé presenterer en samling sitater fra Tor Ole Skullerud.

OM GODSET

«Jeg har blitt godt tatt imot på Marienlyst, og responsen fra spillerne har vært strålende. Godset har alltid vært en klubb jeg har likt, og som spiller en fotball jeg liker.»

«Jeg ønsker et stramt og godt forsvarsspill, vi skal være godt organiserte og vanskelig å bryte ned. Vi skal være direkte i overgangsspillet når muligheten er der. Samtidig er jeg veldig glad i å dominere fotballkamper»

«Jeg tror nok det er forskjeller på BP og meg, men samtidig tror jeg likhetene er flere, men jeg kommer til å sette et tydelig preg på dette laget etter hvert. Vi skal bruke tida godt, og jeg synes det er strålende å komme inn og få denne tida med klubben nå. Vi har mye å jobbe med, men jeg er sikker på at laget har mer inne enn det de har fått ut den siste perioden. Det er vi enige i alle mann, og nå trenger vi gode opplevelser.»

OM SEMIFINALEN

«Jeg tenker lite på cuptroféet – men semifinalen mot Kongsvinger blir en stor kamp. Å komme til en cupfinale ville vært stort for klubben og supporterne. Det blir spesielt. Jeg har aldri spilt eller trent et A-lag i tellende kamp mot Kongsvinger, som jo er klubben min. Det er en kamp som betyr mye for KIL, men jeg kan ikke være preget av det. Alle tror Strømsgodset valser over KIL, men ingen innad her tror det. De har god form, solid identitet, liker å ha ballen i laget og har et godt pasningsspill. De har portugisisk trener (Luis Berkemeier Pimenta), og fremstår annerledes enn mange norske lag. Vi skal gjøre alt for å stoppe dem. Jeg har fulgt dem litt ekstra denne sesongen.»

OM Å MOTIVERE SPILLERNE

«Jeg er opptatt av å behandle mennesker rundt meg på en skikkelig måte. Det er noe av det viktigste i jobben som fotballtrener. Du har med individer å gjøre. Ofte store egoer. Hvis du fikser det, og da snakker jeg på aller høyeste nivå, er du på god vei. Jeg ønsker å være en trenertype som inkluderer og involverer spillere og støtteapparat. Du er jo aldri alene, men i et team.»

«Jeg har bakgrunn som lærer, og motivasjon og pedagogikk har alltid vært sentralt for meg. Finne frem til hva som motiverer spillerne. Trykke på de riktige knappene.»

«Som spiller var jeg selv på mange kjedelige spillermøter, og ofte gikk jeg derfra totalt uinspirert til kamp. Derfor vil jeg at spillermøtene skal motivere spillerne, ikke ta lufta ut av dem. Særlig ved større anledninger er det viktig å prøve andre innfallsvinkler. En enkel vri for å se om det kan gjøre noe med spillerne og gruppa før kamper.»

OM FUNDAMENT OG INDRE JUSTIS

«Mitt mål er å få folk til å dra i samme retning. Skape samhold og god mentalitet i gruppa ved å være tydelig og la spillerne få medbestemmelse. Det er kanskje en forklaring på at jeg har lyktes i de trenerjobbene der jeg har hatt hovedansvaret. Et lag består av spillere med ulik bakgrunn og ulike forutsetninger og behov. Involvering er viktig for å få til en god dynamikk. Jeg vil at spillerne skal være med å legge føringer på hvordan vi skal ha det og hvordan vi skal fremstå som lag. Det er en slags indre justis. Vi må skape et fundament som alle står bak. Men det er ikke sånn at spillerne dikterer og bestemmer alt mulig. Måten vi skal spille på for eksempel er det jeg som avgjør.»

OM YNGRE TALENTER

«Fotballspillere er like forskjellige som alle andre. Noen er allsidige og gjør flere ting ved siden av. Andre er mer enspora, men blir også gode spillere. Det finnes ingen fasit. De som blir best, er de som har den største driven. De som hele tiden har den der lysten til å spille fotball. Til å gå på løkka eller i bingen, skyte på en port eller en vegg, fordi det er det morsomste i verden. De beste trenerne i barnefotballen er de som klarer å motivere barna til å spille mest mulig. Det handler om lek og moro.»

«Talentbegrepet er fryktelig sammensatt. Du må helt klart ha forutsetninger – ballfølelse og spilleforståelse – men mye kan du trene deg til. Det er ikke alltid talentene i barnefotballen er de som er best når de blir ungdom. Treningstalent mener jeg er undervurdert. De som orker å holde på, blir best. Men jeg synes vi snakker for mye om den organiserte delen av fotballen. Det viktigste er all fotballen du spiller, og at så mange som mulig er med lengst mulig. Alt dette snakket om topping og sammenligningen med pianospillere for eksempel, det synes jeg blir veldig rart. De som blir gode pianospillere, blir jo det fordi de får spille mye piano. Slik er det med fotball også. De som spiller mye, blir gode. Samtidig synes jeg det er viktig at barn og unge er allsidige og driver med andre idretter. Det er en fordel uansett.»

OM FOTBALL OG UTDANNING

«Som trener er det også viktig å motivere spillere til å tenke på andre ting enn fotball. Jeg er også veldig opptatt av at spillerne skal ta seg utdanning. Gjøre seg ferdig med videregående skole før de satser alt på fotball eller reiser til en klubb i utlandet. Det er viktig at de fokuserer beinhardt på skolen før kursen stakes ut videre. Å være fotballspiller er en kort og uforutsigbar karriere. Derfor er det dumt å kutte ut videregående skole og ende opp med å måtte ta skolen om igjen etter at du har passert 30. Etter videregående kan du imidlertid satse så mye du vil.»

OM TRENINGSVILJE OG SERIØSITET

«Personlig mener jeg det er mange misforståelser rundt seriøsitet og treningsvilje når det gjelder fotballspillere. Det er mye uvitenhet, spesielt fra individuelle idretter, om hvordan en fotballhverdag er. Lønningene i toppfotballen er fullstendig galimatias, og det skaper nok myter om fotballspillere, for eksempel utsagn som «skal de virkelig trene så lite og tjene så mye». Å kalle fotballspillere for late blir derimot meningsløst. Når det er sagt, så finnes det helt klart mange bortskjemte fotballspillere. Du blir veldig dyrket dersom du slår igjennom og lever i en popstjernetilværelse. For enkelte kan det være ødeleggende. Husk at vi her snakker om gutter i tenåra og begynnelsen av 20-åra. Mange har vokst opp under trange kår i en arbeiderby i England eller i fattige strøk i Argentina eller Brasil. Plutselig tjener de flere hundretusen i uka. Har ingen skolegang. De kan bare spille fotball og over natta har de masse penger, får mye oppmerksomhet og opplever popstjernestatus. Jeg synes egentlig det er rart at det ikke går galt med flere.»

OM Å TRENE ET LANDSLAG

«Det var naturlig for meg å ta over U21-landslaget da Per Joar Hansen ble ansatt som Rosenborg-trener. Spillergruppa var tidlig på banen og ga beskjed om at de ville ha meg. Det å trene et landslag er annerledes enn å trene klubblag. Du må prioritere tiden du har til rådighet på en annen måte og være råere i valgene. Muligheten til å gå inn og påvirke er mye mindre enn i en klubb, hvor du kan jobbe systematisk på treningsfeltet uke etter uke. På et landslag har du bare et par treninger før kamp, og mye handler om hvilke spillere du har tilgang på. Du må ofte begynne helt på nytt fra samling til samling.»

OM SEIEREN OVER ENGLAND

«Filmen fra garderoben under EM i Israel tok jo helt av. Mange ble nok overraska over at jeg kunne være sånn. Spesielt de som ser på meg som en sindig og rolig person. Spillerne ble ikke overraska, og flere jeg har trent tidligere nikket nok anerkjennende til utbruddet mitt. Jeg ble revet med av den fantastiske prestasjonen til gutta i 3–1-seieren over England. Det var ikke planlagt. Det bare skjedde og så var det et TV-kamera der som fanget det opp, og plutselig kunne alle se det.»

Tekst: Vidar Fossum, Blå Armé Online Fanzine.

Kilder: Faktafyk, ABC-nyheter/NTB, Dagbladet, Drammens Tidende.