Europa League

Dommeren ser på klokka og legger til tre minutter. Alle som har fått plass på Marienlyst Stadion denne kvelden har reist seg og står og synger av full hals. «Godset fra Drammen – det er ekte kjærlighet. Godset fra Drammen – i all evighet». Jeg får frysninger. Midt under sangen scorer bortelaget og går opp til 2-0, men ingen bryr seg. Uavbrutt og helt upåvirket fortsetter sangen å runge utover Gamle Gress som om ingen ting var hendt. Sangen gir gjenlyd så man skulle tro at Godset styrer inn til seier. Og på sett og vis gjør de det også.

For hvem hadde ventet dette når trekningen til Europaligaens tredje kvalifiseringsrunde var klar? Ja, hvem hadde virkelig ventet at Strømsgodset – en liten klubb med små økonomiske ressurser, liten mediainteresse og beskjedne publikumstall – skulle ryste en gigant som Atlético de Madrid med blendende spill og overlegen ballbesittelse? Ja, det spanske stjernegalleriet med bl.a. Diego Forlán, Antonio López og José Antonio Reyes ble fraløpt og regelrett overspilt av et meget hurtig og ballsikkert Drammenslag.

Øyvind Storflors kontante redusering på Vicente Calderón hadde gitt håp foran returmøtet i Drammen. Atlético Madrid hadde vunnet 2-1, men trønderens scoring ti minutter før slutt, gav oss trua foran returmøtet på Marienlyst stadion. Faktisk så hadde Atlético villet spare Diego Forlan til kampen i Drammen, men spanjolene tok ingen sjanser, og pakket like så godt med seg uruguayaneren i kofferten. Selv om Godset yppet seg og var lenge på høyde med Atlético i hjemmekampen, endte det til slutt med 0-2 tap. Mange gikk faktisk skuffet hjem den kvelden, etter at man hadde spilt jevnt med et av Europas beste klubblag.

Vi fikk en bekreftelse på at det går an å spille fotball mot topp internasjonal motstand. Jeg tror folk er fornøyde med prestasjonen vi gjorde. Det var avslutningene som var forskjellen på lagene. Om vi hadde vært bedre der kunne det blitt en veldig spennende batalje.

– Ronny Deila.

Sammenlagt tapte Strømsgodset 4-1 for den spanske storklubben. Likevel var det en seier for Godset og Ronny Deila, eller Norges Pep Guardiola som han ble omtalt som i spansk presse. Dette resultatet var flatterende – ikke for Strømsgodset, som man kanskje skulle tro, men for spanjolene som vant Europaligaen året før (2009/2010). Flatterende for Atlético fordi det var Strømsgodset som leverer underholdninga i denne kampen, og fordi Godset nok burde ha vunnet. Men utenfor rekkevidde var målet om å ta seg til gruppespillet i Europa League. Selv om Godset gjorde to fantastiske kamper mot Atlético de Madrid ble gutta fra Drammen litt for små mot det spanske storlaget. Og selv om målet om gruppespill på mange måter var nært, var det også fjernt.

Fire år senere skal Strømsgodset igjen prøve å nå gruppespillet i Europaligaen. Klubben har fått god trening med deltagelser i Europacup hver sommer siden disse kampene i 2011, men har aldri klart å ta seg til gruppespill. Skal Godset klare dette må først danske SønderjyskE beseires i 2. kvalifiseringsrunde. Deretter må ytterligere to motstandere ryddes av veien før gruppespillet kan ta til.

Veien er lang og kronglete, motstanden blir tøffere og tøffere, men håpet og muligheten ligger der. Så spørs det bare om BPs menn er godt nok rustet til oppgaven som venter. Er stallen god nok? Det åpner snart et overgangsvindu og Jostein Flo har lovet forsterkninger i to posisjoner. Vi regner med at det dreier seg om en midtstopper og en midtbanespiller. Vi får se om Flo leverer varene, men først må gutta levere på banen og rydde danskene av veien.

Tekst: Vidar Fossum
Fotomontasje: BAOF