Seriestart mot SK Brann

Da er seriestarten rett om hjørnet og Godset åpner allerede kommende søndag på Marienlyst. Til tross for en temmelig varierende og svak generalprøve mot Vålerenga, mener Bjørn Petter at laget hans er i rute innfor seriestarten. Det defensive arbeidet i denne kampen var til tider hårreisende. Noe som stod i sterk kontrast til tidligere uttalelser fra Godset-bossen om defensiv trygghet. Noe bedre – uten at vi ble særlig imponert – så det ut fremover på banen, men det florerer av personlige feil som må plukkes av spillerne. Når det er sagt, skal det også sies at disse forsesong-kampene ofte varierer kraftig i kvalitet. Men på søndag står SK Brann fra Bergen på motsatt banehalvdel i Drammen. Da skal det deles ut poeng og da er det alvor.

Vi skal se litt nærmere på dette Bergenslaget som – til tross for gullambisjoner under Rikard Norling – har hatt et lite opphold nede i Obosligaen. Svensken forregnet seg kraftig og måtte forlate landet med halen mellom beina – ydmyket av bruntrøyene fra 3050-bygda. Nå er de imidlertid tilbake og skal møte Strømsgodset i serieåpningen søndag.

Brann har et lag med mange «store» navn, men spillerne har underprestert voldsomt de siste årene. Det kan imidlertid se ut som at trener Lars Arne Nilsen har fått liv i enkelte av nøkkelspillerne. Brann-laget hadde store problemer defensivt under Norling, men Nilsen har lagt om til 4-3-3 og gjort flere endringer som har ført til at de rødkledde ser mer solide ut bakover på banen enn på lenge. Så gjenstår det å se hvem som skal score målene for Brann. Selv om man ikke skal legge for mye i treningskamper, har det vært tydelig at Brann må heve seg foran mål.

Ser vi på Branns trolige startellever, finner vi mange kjente spillere som er sultne på å revansjere seg etter forrige periode i Tippeligaen. Bakerst på banen har Brann grei dekning på keeperplassen. Piotr Leciejewski kan på sitt beste være en fantastisk keeper, men kan variere stort i prestasjonene. Polakken er svak med ballen i beina, noe som kan skape farlige situasjoner imot. Leciejewski konkurrerer med amerikanske Alex Horvath om keeperplassen. Amerikaneren ble hentet til klubben av Norling før fjorårssesongen, men har til gode å overbevise.

Vadim Demidov og Bismark Acosta danner lagets stopperpar, og de ser ut til å trives sammen. Lars Arne Nilsen har hatt stort fokus på å få orden på det defensive, og med backene Ruben Kristiansen og Amin Nouri har han fått på plass en brukbar forsvarsfirer. Demidov har slitt stort med skader siden han signerte for Brann, men den tidligere utenlandsproffen virker å være i fremgang. De nevnte backene er kanskje ikke av det mest fargerike slaget, men de oppleves som to trygge backer. Etter en noe skuffende periode i Vålerenga, fikk Kristiansen seg et lite løft i Brann forrige sesong, og fortsetter han fremgangen blir han en viktig mann for Nilsen.

Kristoffer Barmen, Fredrik Haugen og Sivert Heltne Nilsen utgjør trolig Branns midtbanetrio, men de kan få konkurranse av nyinnkjøpte Remi Johansen. Heltne Nilsen er en hardtarbeidende spiller som gir Brann trygghet på midtbanen, mens Haugen og Barmen varierer i prestasjonene. Barmen har vist klare svakhetstegn offensivt og Haugen må bli enda klokere i de avgjørende fasene av spillet. Sistnevnte har vist at han har gode ferdigheter, men må klare å bli enda mer stabil. Remi Johansen er vi litt usikre på. Han hadde ingen spesielt god sesong for Tromsø i fjor, men ble sett på som en lovende spiller tidligere i karrieren. Kanskje kan et klubbskifte være det som skal til for at Johansen kan få ut sitt potensial. Johansen er en hardtarbeidende type som vil kunne passe godt inn som indreløper i Nilsens 4-3-3-system.

Den fremste rekken består trolig av Daniel Braaten og Erik Huseklepp på kantene, mens Mads Hvilsom er hentet inn på lån som spiss. Braaten hadde ingen god sesong for Vålerenga i fjor, men har sett lovende ut på trening for Brann. Er han sulten nok, så vet vi at han kan skape problemer for mange forsvarsspillere i Tippeligaen. Spørsmålet er bare om han er det.

Erik Huseklepp er blant stjernene i klubben som har underprestert de siste årene, men som har jobbet hardt for å slå tilbake. Spilleren har kun ett år igjen av kontrakten med Brann og må overbevise hvis han skal få bli i klubben. Den tidligere landslagsspilleren har endret eget treningsopplegg før denne sesongen, og det blir spennende å se om han komme tilbake på nivået han har vist tidligere.

På topp er det altså danske Hvilsom som er hentet inn for å score mål. Foreløpig virker det som dansken har et stykke igjen til han er på nivået han viste i Danmark da han scoret 16 ganger i Superligaen i 2014-15-sesongen.

I tillegg er det verdt å nevne at Brann nylig har knyttet til seg Deyver Vega fra Costa Rica. Den offensive kantspilleren har flere landskamper for Costa Rica og det vil bli spennende å se hva han kan tilføre laget.

Branns treningskamper:

Brann – Elfsborg 2-1 (Barmen, Acosta)
Brann – Jönköping 1-2 (Skålevik)
Brann – Sogndal 1-2 (Hatakka)
Brann – Åsane 0-0
Brann – Rubin Kazan 0-0
Brann – Haugesund 1-1 (Barmen)
Brann – Tromsø 0-3

Strømsgodsets treningskamper:

Strømsgodset – Piast Gliwice 2-1 (Pedersen, Kastrati)
Strømsgodset – Dinamo Zagreb 2-0 (Kastrati, Pedersen)
Strømsgodset – Lovech 0-1
Strømsgodset – Odd 1-2 (Pedersen)
Strømsgodset – Dinamo Kiev 1-2 (Kastrati)
Strømsgodset – Dinamo Moskva 1-1 (Gjerstrøm)
Strømsgodset – Shakhtyor 2-0 (Storflor, Sørum)
Strømsgodset – Vålerenga 3-3 (Ovenstad, Sørum, Nguen)

Vidar Fossum
Blå Armé Online Fanzine

Kilde: Branns nye og knallharde regime: Slik overvåker Nilsen spillerne