Godsets svar på Mourinho

Retroartikkel (B.A.O.F):

Det er torsdag, det er småkjølig og Strømsgodsets juniorlag har okkupert kunstgresset på Marienlyst i Drammen. Små skyer av frostrøyk stiger opp i luften over stadionanlegget, mens klubbens mange framtidshåp driller pasninger, mottak, og vendinger. De driller taktikk, fysikk og teknikk.

Midt i klyngen av unge lovende talenter står 26 år gamle Vitor Gazimba fra Portugal. Han er ny i Godset denne sesongen og kom til Norge så sent som 29. desember i fjor. Så langt har han ikke latt seg skremme av norsk vinter. For mens flere av Vitors norske kollegaer har pakket seg godt inn i boblejakke, kjører 26-åringen en enkel joggedress.  

Dette er en retroartikkel skrevet av Ole Jonny Hansen (Nettavisen).
Artikkelen er tidligere publisert og gjengitt med forfatterens tillatelse.

– Jeg får ta på meg et par vanter. Da blir det bra, vet du, sier Vitor med et stort smil til Nettavisen.

– Jeg har skjønt at det har vært litt rart vær her. At det vanligvis er kaldere. Det er bra for meg, men jeg vet det blir kaldere på mandag, sier han og er plutselig ikke like smørblid.

Hentet til Norge

Men det er tross alt ikke været som er grunnen til at Nettavisen har punget ut de 99 kronene det koster å ta toget fra Oslo til Drammen denne torsdagen.

Hovedgrunnen til at undertegnede frøs seg gjennom en drøy time med fotballtrening torsdag kveld, var selvsagt for å bli litt nærmere kjent med denne Vitor. Eller rettere sagt, gi dere lesere en mulighet til å bli litt bedre kjent med Strømsgodsets nyerverving, som for øvrig ikke er en spydspiss fra eksotiske strøk, men en ung trener med visjoner og ambisjoner.

Det var juniortrener Haakon Lunov som fant Vitor i Portugal. Litt tilfeldig, i grunn.

Lunov, som tidligere har vært analysesjef for Ronny Deila på Godsets A-lag og som også har fartstid fra Premier League-klubben Everton, reiste nemlig til Portugal for å finne en ny trener, med nye ideer, som kunne berike drammensklubbens trenerstab. Han verken kjente eller hadde hørt om Vitor før han reiste ned til Lisboa, men da de to først kom i kontakt med hverandre, gikk ting raskt. Gazimba forteller selv historien.

– Haakon reiste til Portugal og fant meg der. Jeg studerte ved Universitet i Lisboa og drev på med en PhD-grad i idrettsvitenskap. Det er det samme universitetet som José Mourinho og mange andre gode portugisiske trenere har studert ved. Håkon var på utkikk etter nye folk til trenerstaben og snakket med noen han kjente i Portugal. Det var da mitt navn dukket opp. Vi skulle ha et raskt møte sammen, men det ble litt lengre enn planlagt. Vi diskuterte fotball og fant tonen. Han likte mine ideer om fotball og utvikling av unge spillere, sier portugiseren til Nettavisen.

– Vi møttes på ny litt senere og Haakon var med på trening. Han likte det han så og valgte meg til å bli med til Norge, sier Gazimba på engelsk, med en aksent vi har hørt før.

Godsets Mourinho?

Det er nemlig ikke til å komme bort ifra at Vitor har mye til felles med mannen som allerede har blitt nevnt, José Mario dos Santos Mourinho Felix, eller bare José Mourinho som vi liker å kalle ham. Ikke bare har de studert trenerfaget ved samme skole og snakker engelsk med samme aksent, de er også begge av den typen som lever og ånder for sine ideer om fotball.

– Jeg har studert Mourinho masse. Da jeg begynte på universitetet i 2005, var han i Chelsea. Noen år tidligere hadde han vunnet UEFA-cupen og Champions League med Porto. Han var et forbilde for meg. Jeg lærte hvordan man best skal kunne tilnærme seg faget fotball. Det er mange bøker i Portugal om Mourinhos metoder og mye er knyttet til ham, sier Gazimba.

Mourinho har, sammen med blant andre André Villas-Boas, Carlos Queiros, Ricardo Sa Pinto og Jorge Jesus, for å nevne noen få, satt portugisiske trenere på verdenskartet de siste 15 årene.

– Da jeg begynte å studere, hadde vi ikke hørt om André Villas-Boas, så det meste handlet om Mourinho. Han var en av de første som la mye vekt på metode og var en revolusjonær innen fotballen, mener jeg. Han forandret måten vi tenker fotball på. Jeg vet at også han lærte mye av folk som Louis van Gaal og Bobby Robson, men Mourinho har likevel sin helt egen måte å gjøre ting på.

For å dra parallellene til Mourinho et hakk videre, har Vitor også det til felles med landsmannen at han ikke har spilt fotball på høyeste nivå, og i stedet satset på en trenerkarriere i ung alder.

– Jeg spilte på regionalt nivå, men da jeg begynte på universitetet bestemte jeg meg fort for at det var trener jeg ville bli. Allerede etter et par dager med forelesninger hadde jeg bestemt meg. I mitt første år som trener besøkte jeg akademiene til Sporting og Benfica og fikk følge noen av de beste trenerne og lære av dem. Siden har jeg aldri stoppet å tenke på fotball.

– Har du noen gang møtt Mourinho?

– Nei, nei. Jeg har aldri møtt ham, men kanskje en vakker dag. Jeg skulle gjerne møtt ham, men det har ikke skjedd foreløpig, men hvem vet? svarer 26-åringen med et lite sukk.

José Mourinho har ledet lag som Chelsea, Inter og Real Madrid til suksess, men har også vakt oppsikt på grunn av sin tidvis arrogante og svært selvsikre væremåte. Vitor må innrømme at han ikke er helt lik sin landsmann når det kommer til personligheten. I løpet av intervjuet med Nettavisen framsto 26-åringen som høflig, ydmyk, oppegående og svært hyggelig.

– Jeg likte holdningen hans best i starten, da han var i Porto og Chelsea første gang. Men jeg vil ikke dømme, det er ikke min oppgave. Forholdet hans til pressen var imidlertid ikke bra da han var i Real Madrid. Tidlig i karrieren var han bra på pressekonferanser, med Porto og Chelsea. Litt arrogant, men han hadde alltid fokus på det han mente var riktig, mener Vitor.

– Jeg liker måten han er på, men hadde jeg vært ham, ville jeg nok vært litt mindre arrogant, selv om også jeg alltid vil komme til å forsvare det jeg tror på til siste slutt.

En norsk Iniesta?

26-åringen tror den trenerkulturen José Mourinho har vært med å skape i Portugal, er noe av grunnen til at Strømsgodset nettopp dro dit i jakten på nytt trenerblod.

– Akkurat nå er portugisiske trenere godt kjent i hele verden. Jeg vil ikke si at universitetet i Lisboa er det beste i verden, selv om jeg mener det, men det er i hvert fall et av de beste stedene å lære faget. Portugal er et lite land, med mange store fotballtrenere. Det ser du med Mourinho, Villas-Boas og i flere andre storklubber som spiller i Champions League, sier Gazimba.

– Den nye generasjonen med portugisere er veldig, veldig godt forberedt. Jeg er bare 26 år, men startet med trenerkarrieren som 20-åring. Det ser kanskje ikke sånn ut, siden jeg fortsatt er ung, men jeg har allerede masse erfaring. Vi portugisere er veldig opptatt av metode. Vi har mye fokus på at spillerne skal være gode på å ta raske avgjørelser, sier Godset-treneren.

Når det gjelder egen fotballfilosofi, snakker Vitor både fort og engasjert. Målet er å skape en rød tråd helt fra Strømsgodsets småguttelag og helt opp til juniorlaget. Denne røde tråden skal selvsagt baseres på det Ronny Deila og hans menn driver med på A-lagsnivå. Filosofien minner på mange måter om det som har vært en suksess i spanske Barcelona.

– Jeg liker ikke at spillerne skal trene bare teknikk eller bare fysikk. Alle øvelsene har et taktisk aspekt. Alle øvelser må ha flere momenter. Noen kan selvsagt ha litt mer fokus på én ting, men alle øvelsene må ha noen taktiske krav, som gutta må forstå og møte. Det er den beste måten å bygge lag på og vil gi spillerne en bedre forståelse for spillet, mener Gazimba.

– Den største forskjellen på toppspillere, og de som ikke når helt opp, er hvor raskt de kan ta avgjørelser. De må være veldig raske. Vi ser det spesielt i Barcelona. Spillerne leter etter plass og tar smarte, raske avgjørelser når de har ballen. Det handler om konsentrasjon. Vi vil at våre spillere skal bli raskere i hodet. Det er slik vi ønsker å utvikle dem, sier juniortreneren.

– Så målet er å skape en norsk Iniesta?

– Vi får se, vi får se, vi får se. Om vi klarer å skape en norsk Andres Iniesta, da har vi gjort jobben vår, sier treneren til Nettavisen.

Forloveden i Portugal

Gazimba har i første omgang skrevet under på en kontrakt med Godset som varer i to år. Likevel både håper og tror han at oppholdet i Norge skal bli enda lengre.

– Jeg venter å bli i Norge lengre enn det. Men vi får ta de to årene først. Ting kan selvfølgelig forandre seg underveis, men planen er at jeg skal bli værende lengre, sier han.

Gazimba kommer fra regionen Alentejo i Portugal og er oppvokst i en liten landsby utenfor byen Evora. De siste årene har han bodd i utkanten av millionbyen Lisboa. Overgangen til Norge og lille Drammen har likevel godt svært bra for juniortreneren.

– Jeg kom i slutten av desember og feiret nyttår i Oslo. Jeg liker både Drammen og Norge. Den største forskjellen er at det er så lite dagslys her.

– Har du lært deg noe norsk?

– Jeg skal helt klart lære meg norsk, etter hvert. Det er noe jeg må jobbe med. Kanskje det blir litt bedre tid til å ta noen kurs når sesongen starter for alvor? Men alle gutta på laget skjønner engelsk godt, så det er ikke noe problem å kommunisere med dem. Jeg snakker også spansk, noe som er en fordel. Men siden planen er å bli her, er det nok best at jeg lærer litt norsk.

Da Vitor kom over til Norge i slutten av desember hadde han med sin forlovede. Nå har hun reist hjem til Portugal og 26-åringen må derfor takle en litt vanskelig situasjon.

– Hun var her fram til 4. januar. Om alt går bra, så kan det hende hun kan komme over og bo her det neste året. Klubben ordner også slik at hun kan komme på besøk. Hun har en fleksibel jobb, som gjør at hun har muligheten til å besøke en uke i ny og ne. Vi håper å finne en bedre løsning på dette, men enn så lenge er dette vår løsning, sier Gazimba.

– Liker hun Norge?

– Hun likte det hun så, mens hun var her. Vi var forberedt på at det skulle være veldig kaldt og hadde pakket masse varme klær, men forskjellen var ikke så stor og det gjorde at vi begge tilpasset oss bedre. Vi fikk mulighet til å kikke litt rundt i både Drammen og Oslo og begge likte det vi så, forteller han.

Før turen gikk til det kalde nord, hadde ikke Vitor noe særlig kjennskap til norsk fotball, men ble mektig imponert over det Haakon Lunov fortalte om Godset.

– Jeg visste nesten ingenting om norsk fotball. Jeg visste litt, men hadde ikke noen dypere kjennskap til det. Det at jeg valgte å dra, handlet mest om klubben og den visjonen jeg ble forespeilet av Haakon. Det var det som gjorde at jeg ville komme til Godset. Jeg likte visjonen til klubben og takket derfor ja til denne utfordringen. Jeg ville være med på å utvikle klubben.

Den store drømmen

Selv om Gazimba nå ønsker å bli værende i Norge en periode, og utvikle seg videre som fotballtrener, er han ikke i tvil om hva som er den store drømmen. Det er å ta ytterligere skritt i samme fotspor som landsmann Mourinho, og etter hvert bli høvding i egen klubb.

– Det ultimate målet er å bli hovedtrener for et lag på toppnivå. Jeg har kommet til Norge for å starte en karriere som profesjonell trener. I Portugal var jeg bare trener på deltid. Her har jeg muligheten til å jobbe fulltid og bare ha fokus på laget. Dette er første steg mot å nå målet mitt. Men ja, jeg ønsker å bli manager på toppnivå, erkjenner portugiseren.

Vitor vet at Strømsgodsets hovedtrener Ronny Deila, som ledet klubben til ligagull sist sesong, er en mann han kan lære mye av. 26-åringen har ikke fått snakket så mye med den høyt respekterte kollegaen, men har likevel fått et godt inntrykk av ham.

– Jeg fikk møte Ronny første dag. Ut ifra det jeg har sett, er han en stor trener. Alle vet at han har gjort en god jobb her. Han virker også som en åpen type og en åpen trener. Det er bra at klubben har en slik fyr som hovedtrener og jeg liker visjonen han har for Strømsgodset.

– Det er som nevnt noe av grunnen til at jeg kom hit. Hovedtreneren gir våre unge spillere sjansen. Haakon ønsket å gi de yngre en litt annen tilnærming til trening, slik at de kunne utvikle seg ytterligere. Vi vet at om vi gjør en god jobb med de unge spillerne, så vil de få sjansen av Ronny. Vi ønsker at vårt lag og førstelaget skal ha samme identitet. Når gutta får sjansen til å trene med laget til Ronny, så vet de hvordan de skal spille. Det er kanskje ikke alltid de samme øvelsene, men de vet hva som gjelder, sier Vitor.

– Hva kan du lære av Ronny?

– Jeg vil gjerne se mer av det han driver med. Det er jo åpne treninger her i Norge, så jeg håper å få med meg noen av øktene hans. Jeg vet også at døren hans alltid er åpen om jeg trenger å snakke med ham. Med Ronny har klubben hatt suksess og for å opprettholde den suksessen er det viktig å beholde mannen som har vært sentral i den suksessen.

– Bedre i Portugal

– Hvilket nivå er de norske spillerne på, sammenlignet med i Portugal?

– Jeg har sett veldig mange kamper med Sporting og Benficas ungdomslag. Noen av disse kampene går også på TV hjemme i Portugal. I Strømsgodset har vi et bra juniorlag, men jeg må nok si at nivået i Portugal er noe høyere. Her er det stort sett norske spillere, mens i Sporting og Benfica henter de spillere fra hele verden. Det er et veldig godt rekrutteringssystem der.

– De henter inn spillere til reservelaget og U17-laget fra mange steder, fra Afrika, fra Spania og fra Sør-Amerika. Men de beste unggutta i Godset kan komme opp på samme nivå. Gjør vi en god jobb, kan vi i hvert fall minske forskjellen.

– Hva kreves for å bli en toppspiller?

– Du må tenke fotball hele tiden. Spesielt i ung alder er utvikling viktig. Du må lære å behandle ballen og utvikle ferdigheter med føttene. Det er viktig å ha gode trenere også i starten. Det handler likevel mest om å lære taktiske ferdigheter. De spillerne som har vokst opp med de metodene jeg bruker, vil automatisk ta raskere avgjørelser, være smartere, kunne mer om spillet og de vil forstå alle situasjoner i fotball. Det finnes ikke to like situasjoner i fotball. Det finnes lignende situasjoner, men du får aldri to helt like situasjoner.

– Må være politisk korrekt

Skal vi tro Vitor så er det ikke bare spillerne som trenger å tenke fotball hele tiden. Også trenerne må hele tiden jobbe for å bli bedre. Dette er 26-åringen svært bevisst på.

– Jeg tenker også fotball hele tiden. I dag begynte jeg dagen med å besøke skolen der spillerne våre går og hadde treninger med dem der. Vi starter dagen klokken åtte om morgenen og er ferdig først nå, rundt 18. All fritiden jeg har, bruker jeg på å lese, lære og forberede meg. Skal treningsøktene bli gode, er det viktig at vi bruker tid på å utforme dem.

– Jeg bruker masse tid på detaljer. Hva vil jeg ha ut av ham? Ham? Og ham? Vi må være detaljerte og kan ikke kaste bort tid. Hva kan vi kutte bort fra treningen, hva er bortkastet tid? Skal du bli en god topptrener, må du bestemme deg for å bli det så tidlig som mulig. Jeg tok det valget da jeg var 20. Jeg har vært med på mye allerede og er trygg på at mine metoder fungerer.

– Kan du se en fotballkamp og bare slappe av og nyte?

– Det er et veldig, veldig, veldig godt spørsmål. De siste årene har det blitt mer og mer vanskelig. Ofte er planen å gå ut og se en kamp sammen med venner, men problemet er at også noen av dem er trenere. Vi starter med å se en kamp, men så går det fem minutter og vi sitter og diskuterer: «Han burde jo vært der, og han burde jo vært et annet sted», sier Vitor.

Noe favorittlag vil ikke Strømsgodset-treneren innrømme å ha og gir i stedet det typiske «trenersvaret».

– Jeg må være politisk korrekt her. Som fotballtrener liker jeg å se god fotball. Jeg har ikke noe favorittlag, men liker Barcelona godt. Jeg liker å se dem spille. Spesielt likte jeg Barcelona under Josep Guardiola. Jeg liker også Bayern München, men underlig nok likte jeg dem best før Guardiola tok over der. Jeg vokste også opp med gode Arsenal- og Manchester United-lag.

– Porto-lagene til José Mourinho var også bra. Det første Chelsea-laget, også. Jeg liker de fleste lagene til Mourinho. Da han ledet Inter, synes jeg han hadde et godt lag det året de vant Champions League, men ellers synes jeg italiensk fotball er litt for tregt. Det er ikke min stil. Jeg liker bedre spansk, engelsk og tysk fotball.

Skryt til Suarez

I praten om favorittlag bringer undertegnede Liverpool og Brendan Rodgers på banen. Rodgers er én av mange trenere som har studert under nettopp Mourinho. Nord-iren er også kjent for å ha brukt mye tid i Spania og Nederland for å utvikle seg som trener. Liverpool-sjefen er på mange måter en moderne trener i portugisisk ånd.

– Liverpool spiller veldig god fotball for tiden. Også har de Luis Suarez, da. Han er jo så god. Helt utrolig. Han har mange av de kvalitetene jeg liker og ønsker å utvikle hos fotballspillere. En voldsom intensitet. Han ønsker alltid å ha ballen, og ønsker alltid å sette press på motstanderen. Alle på motstanderlaget må forsvare seg når han setter fart med ballen i beina.

Om Gazimba og trenerkollega Haakon Lunov lykkes med sitt arbeid og sine visjoner kan det kanskje dukke opp en Luis Suarez-type i Strømsgodset om noen år? Eller en Andres Iniesta? Eller en Lionel Messi? Eller hva med en norsk utgave av Cristiano Ronaldo? Oddsen er trolig ganske høy for at det skal skje, men den som intet våger, intet vinner, sa en gang en klok mann.

Første gang publisert: 15.01.2014
Foto: GodsetMedia

Blå Armé – Online Fanzine