«Min fortid er min styrke»

Retroartikkel (B.A.O.F):

«David Nielsen har endret flere ting. Han ønsker ikke å være en Deila-kopi og vil sette sitt eget avtrykk på laget. Han har snudd trekanten på midten fordi han mener det kler spillertypene bedre og fordi han ønsker mer ballbesittelse. Det betyr igjen at SIF ikke har så tydelig kantspill lenger. De søker mer inn i midten, og innleggene kommer ikke så raskt etter gjenvinning som tidligere. Kritikerne mener det spilles for mye på tvers. For stillestående og omstendelig. Det er ikke hensikten. Men det blir fort sånn i en omstillingsfase fordi det tar tid å få effekt av endringene. SIF skal fremdeles angripe med gjennombruddskraft og med mange spillere»  

(Magne Nilsen, Drammens Tidende)


Blå Armé Online Fanzine.
Dette er en retroartikkel
første gang publisert: 02.08.2014.

 

David Nielsen ble kastet til ulvene da Ronny Deila pakket sakene med kurs for Skottland. David hadde nok ventet å få litt lenger læretid enn den halve sesongen han fikk. Men når situasjonen først ble slik har den karismatiske dansken vist at han ER klar. Det skal ha vært blandede meninger på Gulskogen om David er rett mann til å lede Godset i krigen, men Blå Armé Online Fanzine er ikke i tvil. Kong David er klar for å erobre nytt land! Les vårt intervju som Michael Qureshi har gjort med David Nielsen. Intervjuet er også publisert i den danske avisen BT og gjengitt med forfatterens tillatelse.

«Min fortid er blitt min styrke. Man er nødt til å ha en sterk personlighet som trener. Man må selv ha fått prøve ting på egen kropp for å kunne håndtere vanskelige situationer»
– David Nielsen.

David Nielsen har den der helt specielle evne, som har kendetegnet ham i hele karrieren. Evnen til at tryllebinde en gruppe. Et omklædningsrum. Til at være midtpunkt. David Nielsen har alle dage haft talegaverne og auraen til at samle folk omkring sig. I spillerkarrieren var han en populær figur i de klubber, han spillede i. Nogle gange gav det også bagslag, når hans mange vilde impulsive idéer bragte holdkammerater i fedtefadet.

Men David Nielsen kan stadig bjergtage et omklædningsrum med fodboldspillere. Som da han holdt en enetale foran truppen hos det norske mesterhold Strømsgodset. I juni blev klubbens succesfulde træner Ronny Deila hentet til Celtic, efter han sensationelt havde ført Strømsgodset til guldet i Tippeligaen. Klubbens ledelse tøvede ikke med at give assistenttræner David Nielsen chancen, og så var det, at den tidligere Superliga-profil skulle sikre sig, at han havde truppens fulde tillid.

Det gjorde han overbevisende, fortalte flere spillere efterfølgende til lokale medier.

– Jeg har holdt bedre taler i mit liv, siger David Nielsen grinende, da vi forholder ham til meldingerne om talen, der fejede benene væk under mange af spillerne.

– Det er vigtigt, at spillerne ved, hvad jeg står for. Hvilke idiotiske ting jeg har lavet i min karriere. Det ville være åndssvagt ikke at dele ud af den erfaring. Det er vigtigt at have noget troværdighed, frem for at jeg står og prøver at fremstå som et glansbillede. Hvis vi alle skal stræbe efter det perfekte, så er vi nødt til at give noget af os selv, forklarer David Nielsen.

Det kom nok bag på en hel del danskere, da David Nielsen først gik fra at være cheftræner for den norske 2. divisionsklub Nest Sotra til assistenttræner for mesterholdet Strømsgodset og så kort tid efter cheftræner med Champions League-kampe, som man dog tabte samlet til Steaua Bukarest.

Fra han indstillede karrieren i 2010 i Brann, er der gået fire år, til at han nu står som cheftræner på et niveau, som mange danske trænere har brugt årtier på at stræbe efter.

– Jeg kan godt forstå, hvis man hjemme i Danmark spoler tiden ti år tilbage og nu tænker, hvordan pokker har han gjort det. Men jeg tror godt, at man kan gå fra at være Klods-Hans til konge på ti år. Da jeg sluttede med den aktive karriere, var jeg utrolig motiveret for at nå til tops som træner. Jeg synes ikke, jeg er kommet sovende til det, for jeg har brugt utrolig mange kræfter på det her og ofret rigtig meget, fortæller David Nielsen.

Han ved godt, at de fleste nordmænd bare kan bestille en kopi af bogen ’Sorte Svin’, der chokerede store dele af Danmark, da man i selvbiografien fik et indblik i David Nielsens vilde og kontroversielle fodboldliv. Med kvinder, gambling, fester, fyringer og endda indrømmelse af at tabe en fodboldkamp med vilje. Umiddelbart ikke det bedste image at prale af.

Men David Nielsen slår fast, at han nu har vendt alle de negative ting til noget positivt.

– Min fortid er blevet min styrke. Man er nødt til at have noget personlighed som træner og selv have prøvet nogle ting på egen krop for at håndtere svære situationer. Som spiller var det lidt en ulempe, at jeg var igennem så mange klubber. Jeg blev kaldt fodboldnomade. Nu er det pludselig positivt i min position, fordi jeg har prøvet så mange ting. Mesterskaber, nedrykning, kriser og oplevet så mange forskellige fodboldkulturer og omklædningsrum, forklarer David Nielsen.

– De episoder, som har været negativt ladede i min fodboldkarriere, kommer mig nu til gode. Jeg ved, hvordan mennesker reagerer og især fodboldspillere, for jeg har været igennem så meget. Det er også noget, som mine spillere kan relatere til.

Seneste meldinger fra Norge går på, at Strømsgodset-ledelsen er klar til at gøre David Nielsen til en permanent løsning på trænerposten efter en prøveperiode fra juni.

Han føler selv, at han er rustet til at være i en nordisk topklub, selv om han kun har få års cheftræner-erfaring fra en klub i den tredjebedste norske række.

– Det er jo faktisk nemmere at være træner her end i Nest Sotra. Der skulle jeg gøre alt selv. Pumpe bolde, fylde vanddunke, arrangere alt logistisk. Her har jeg fuldtidsansatte i en stab, der står på hovedet for mig. Det er jo fantastisk, og det gør, at jeg kan fokusere på det vigtigste, forklarer David Nielsen.

Han har store ambitioner på trænerfronten, hvilket hans himmelflugt også vidner om. Men i sidste ende er der kun en ting, som definerer ham som træner.

– Hvis du vil skridtet op, er det kun resultater, der tæller. Fodbold er indrettet som en rangstige. Hvis du leverer, så er det bare om at hoppe op på næste trin. Flopper du, så vælter du bare ned af stigen. Det er ret enkelt. Mange trænere spiller også et slags teater med fans og presse for at gøre sig selv mere interessant til andre jobs. Jeg gider ikke det der. Jeg er 100 procent mig selv, og så må klubberne tage mig, som jeg er. Men jeg håber da, at jeg skal være her i denne klub i mange år, lyder det fra David Nielsen.

Tekst: Michael Qureshi (BT)

Gjengitt med tillatelse
Blå Armé Online Fanzine.