«Tusen takk, Ronny»

Retroartikkel (B.A.O.F):

Rune Marthinsen takker Ronny Deila for tida vi (som elsker Godset) har fått med Ronny i klubben. Dagen vi ikke ønsket skulle komme, måtte jo komme til sist. Blå Armé takker samtidig Rune for å få lov til å gjengi denne teksten som også er publisert på Strømsgodsets hjemmeside.  

«Det er bare så vemodig. Det er bare så trist.
Samtidig er det bare så riktig. Og så fortjent!»
– Rune Marthinsen.

Ronny Deila er en Strømsgodset legende, en av de aller største personlighetene og profilene i denne klubbens historie. Enkelt og greit. Da Ronny overtok treneransvaret i SIF var vi en klubb som kjempet for å etablere oss i Tippeligaen, en klubb som siden 1970 tallet kun en eneste gang hadde plassert seg på øvre halvdel av Tippeligatabellen. Siden hans inntreden har a-laget utviklet seg og forbedret seg hvert eneste år. Vi oppnådde det som skulle vært umulig for en klubb på vår størrelse da vi ble Seriemester i 2013. Det var et historisk øyeblikk, ikke bare i fotball og for Drammen, men i nasjonal idrettshistorie. Og det er ingen overdrivelse.

Siden Ronny tok over før 2008 sesongen har vi fått fram et utall landslagsspillere, solgt spillere til større ligaer for titalls millioner kroner, utviklet egne talenter og etablert oss blant de aller, aller beste. Vi har vunnet medaljer og titler, og vi har satt en helt ufattelig rekord på Marienlyst hvor vi ikke har tapt en Tippeligakamp på 3 år. Og alt dette har vi gjort med en offensiv, underholdende og positiv fotball. Alt dette har vi gjort på Ronny Deila’s måte, og under hans ledelse. Han har uten unntak frontet oss utad på en forbilledlig måte, han har vært en enestående ambassadør. Vi har hatt en helt fantastisk reise, en helt uvirkelig opptur.

Så kom altså dagen da en absolutt storklubb ønsket hans tjenester, og ga han et tilbud det var umulig å takke nei til. Det var forventet, og han har virkelig gjort seg fortjent til det. Jeg blir fylt av mange følelser, men kanskje den sterkeste er følelsen av stolthet. For om Ronny Deila har vært med på å forme Strømsgodset, har Strømsgodset virkelig også vært med å forme Ronny Deila.

Det var Strømsgodset som ga den unge, ferske treneren tillit, og som fornyet denne tilliten da laget lå på bunnen av tabellen. Det var Strømsgodset som ga ro og trygghet da vi tapte omtrent hver eneste bortekamp i tre år på rad. Vi gjorde det fordi vi stolte på han, fordi vi visste at han var spesiell, fordi vi visste han ville lykkes. Og fordi vi visste at hans personlighet og profil passet inn i det klubben vår ønsker å være.

Men når Ronny nå fortjent blir hyllet må vi alltid huske at ingen oppnår noen ting alene i fotball. Fotball er et lagspill. På og utenfor banen. Vi har en av landets beste spillerstaller, en suveren mix av forskjellige kvaliteter med herlige typer og usedvanlig talent. Og det sportslige apparatet av lojale, høykompetente trenere og ledere har vært med å inspirere og utfordre han i åpne, ærlige og engasjerende diskusjoner hvor målet har vært å gjøre hver enkelt, og laget, enda bedre.

Det er Jostein Flo som er hovedarkitekten bak vår sportslige struktur og satsing, og Flo har hele tiden vært tett på Ronny og hans fantastiske team på Marienlyst. Dette teamet er nå garantien vår for at Strømsgodset skal fortsette utviklingen, fortsette å løfte oss i tidene som kommer. Vi er en klubb i harmoni med oss selv, en klubb som har bygget et meget sterkt fundament sportslig og administrativt, en klubb som har orden på økonomien og et særdeles godt omdømme.

Ronny Deilas navn lyser i gull i SIF historien – i dag, i morgen og om 100 år. Nå starter utfordringen med å forvalte arven etter en legende. Det vil bli utfordrende, men vi vil klare det. For ingen er større enn klubben, og ingen er uerstattelig. Kanskje tidspunktet for hans avgang er perfekt for begge parter? Tiden vil vise. Historien om vår suksess er også historien om kjemien mellom mennesker, om respekt, ydmykhet, lojalitet og hunger. Og hardt arbeid. Veldig hardt arbeid. Hver dag. Over tid. I felleskap, i samme ånd, i samme klubb. Og de menneskelige ressursene er fortsatt der, de er fortsatt de samme.

Strømsgodset og Ronny Deila har vært den perfekte match. Fra første til nest siste dag. For … det var ikke noe spesielt ærerikt øyeblikk da Ronny sa opp sin kontrakt med Strømsgodset for å presse klubben til å la han gå. Det var helt unødvendig – og jeg likte det svært dårlig. Selvfølgelig burde klubbene fått forhandlet ferdig. Den respekten og tilliten burde han hatt til oss, mener jeg.

Nå starter Ronny en ny spennende reise, og jeg unner han all suksess i hele verden. Jeg er glad i mannen. Veldig. Og det vil jeg fortsette å være. Ikke fordi det ble gull, men for den personen han er. For det han har vært mot meg, og for meg. Jeg er så inderlig, inderlig glad på hans vegne, og jeg vet han vil lykkes. Jeg er hans aller største fan. Derfor er jeg stolt. Kjempestolt. Og trist. Kjempetrist. Og glad. Og alt mulig annet. Og enda mer.

Tusen takk, Ronny – og lykke til med alt, med hvert skritt du tar!
See’s i bar’n!

EKTE KJÆRLIGHET

Skrevet av: Rune Marthinsen
Blå Armé Online Fanzine

Første gang publisert: 08.06.2014