Dramaet i 1996

Blå Armé har fått SIF-heltene Jostein Flo og Krister Isaksens kommentarer til det utrolige dramaet som utspant seg de to siste serierundene i 1996. Disse to kampene står som det mest ekstreme dramaet i Strømsgodsets historie. Ingen med hjerte i Godset som fulgte kampene fra tribuneplass eller radio/TV vil kunne glemme den intense spenningen og dramatikken høsten 1996.  

13. oktober 1996 møttes Strømsgodset og Moss til skjebnekamp på Marienlyst. Taperen rykket ned i 1. divisjon – trodde alle. Godset tapte 0-1, etter masse dramatikk med blant annet tre annullerte SIF-scoringer og slåsskamp. Den siste annulleringen skjedde to minutter på overtid. Krister Isaksen skjøt i stolpen, mens Marko Tanasic satte returen i mål. SIF-spillerne trodde ikke at det var sant da assistentdommer Tor Ivar Ruud vinket med flagget. Han mente Isaksen var i offsideposisjon. Protestene fra SIF var helt ville, men det hjalp ikke. Drammenserne innså at nedrykket så å si var et faktum. Men uken etter skjedde det et under på Sørlandet.

Strømsgodset kunne redde plassen i siste serierunde. Det kunne skje dersom SIF vant over Start i Kristiansand, samtidig som Moss tapte sin kamp mot Kongsvinger og Vålerenga ikke slo Stabæk. Spilte Moss uavgjort, måtte SIF vinne med minst fire mål. Lenge så det svart ut for Godset. Etter en times spill ledet Moss 2-0 og VIF ledet 2-1. Godset ledet også, men bare med 2-1.

Så begynte det å snu. Ti minutter før slutt hadde både Vålerenga og Moss mistet ledelsen. Moss hadde imidlertid uavgjort, og med 5-2 manglet Godset derfor ett mål. Scoringen kom sekunder før full tid, ved Krister Isaksen. Strømsgodset endte på samme poengsum og samme målforskjell, men med flere scorede mål enn Moss. Jubelen i Drammen var enorm – fortvilelsen i Moss tilsvarende. Strømsgodset reddet plassen i eliteserien. Underet på Sørlandet var et faktum.

Jostein Flo om dramaet i 1996:

– Dramatikken fra høsten 1996 er noen av de beste minnene jeg har fra fotballbanen. Tapet for Moss var utrolig tungt, men det som skjedde mot Start, og hjemkomsten på SIF-huset etterpå, var en fantastisk opplevelse, forteller Jostein Flo, som sannsynligvis hadde forlatt Godset hvis det hadde blitt nedrykk det året. Jostein Flo blir aldri helt kvitt dramaet fra Moss-kampen. Et TV2-team sto bare et par meter fra cornerflagget og filmet tumultene. Flo og Krister Isaksen var hovedaktørene i munnhuggeriet med dommer Per-Arne Larsgård og assistentdommer Ruud. Opptaket blir fortsatt vist i reprise.

– Jeg har patent på den videoen, spøker Flo. SIF-spissen skrek «den gikk i stolpen» flere ganger til dommerne, samtidig som han brøytet seg fram i kaoset.

– Hva mente du med det?

– Jeg visste ikke helt hva som hadde skjedd, men trodde at det ble dømt offside etter at ballen hadde gått i stolpen. Da kan det ikke være offside, forklarer Flo.

Til tross for dette bitre tapet klarte Godset seg ved et mirakel i Kristiansand helgen etter. Jostein Flo avslører hvordan han bidro sterkt til å hale ut tiden, slik at de i en større grad kunne spille på resultatene i de andre kampene.

– Før kampen brukte jeg veldig lang tid på hilsing, slik at kampen kom noe sent i gang, og i pausen satt vi inne i garderoben helt til dommeren hamret på døren. Jostein poengterer at de ekstra minuttene var gode å ha i dramaet. At SIF ikke rykket ned i ’96 betrakter Flo som uhyre viktig. Året etter ble det bronse i eliteserien.

Krister Isaksen om dramaet i 1996:

Krister Isaksen, som avsluttet fotballkarieren i Start, er lei av disse TV-bildene.

– Jeg har blitt minnet om det dumme opptaket tusen ganger. Det har blitt for mye av det gode, sier Isaksen, som foldet hendene og ba dommeren endre avgjørelsen. Isaksen prater heller om oppgjøret mot Start helgen etter. Da ble Isaksen den store helten, etter å satt inn 6-2 scoringen på overtid. Mange husker nok kampen på Kristiansand Stadion i siste serierunde, da SIF måtte vinne med fire mål over Start for å overleve, men bare hadde 5-2 da kampen tikket på overtid. Helt til Krister to minutter over tiden satte inn sitt tredje mål for dagen.

– Mitt absolutt største øyeblikk som fotballspiller. Aldri har jeg vært gladere på en fotballbane og aldri har jeg scoret et viktigere mål, sier Krister, som paradoksalt nok gjorde Kristiansand Stadion til sin nye hjemmebane etter den kampen.

Strømsgodsetsupporterne husker Krister Isaksen som en av de store heltene på 1990-tallet. Isaksens mål på overtid mot Start i siste serieomgang 1996, som gjorde at SIF beholdt plassen i eliteserien, var et historisk øyeblikk.

-Når jeg ser tilbake på karrieren er det årene i Strømsgodset de beste minnene er fra. Det er SIF som alltid kommer til å ligge mitt hjerte nærmest. Der hadde jeg det bra og størst sportslig suksess, avslutter Krister Isaksen.

Kampfakta: Strømsgodset – Moss 0-1 (0-0)
Marienlyst stadion, 4128 tilskuere
Dommer: Per Arne Larsgård
Gule kort: Ingen

0-1 Kjell Olofsson (50)

Strømsgodset: Glenn A. Hansen Espen Horsrud, Kenneth Karlsen (Vegard Strøm), Dmitrij Barannik, Vegard Hansen, Jan G. Nomerstad (Ousman Nyan), Pål Skistad, Marko Tanasic, Krister Isaksen, Per Ivar Fornes (Thomas Røed), Jostein Flo.

Start – Strømsgodset 2-6 (1-2)
Kristiansand stadion, 1331 tilskuere
Dommer: Frode Kvam
Gule kort: Lee Robertson, Start, Krister Isaksen, Dimitrij Barannik, Strømsgodset

0-1 Jostein Flo (11)
0-2 Krister Isaksen (36)
1-2 Terje Leonardsen (42)
1-3 Flo (57)
1-4 Thomas Røed (60)
2-4 Lee Robertson (70)
2-5 Isaksen (75)
2-6 Isaksen (90)

Strømsgodset: Glenn A. Hansen, Espen Horsrud, Vegard Hansen, Dmitrij Barannik, Vegard Strøm (Thomas Røed), Øyvind Bye, Pål Skistad, Marco Tanasic (Jan G. Nomerstad), Per Ivar Fornes (Eirik Fredriksen), Krister Isaksen, Jostein Flo.

Blå Armé Online Fanzine
Første gang publisert: Mars 2004

Foto: NTB/Scanpix